Για να σας εξασφαλίσουμε άψογη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Το κατάλαβα | Μάθετε περισσότερα
Precine Medicine logo
questions

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Για να κάνω το test πρέπει να έχω κάνει κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία ;

Η λήψη δείγματος DNA, ( ξύσμα επιθήλιου από την παρειά ) δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, δεν επηρεάζεται σε τίποτα αν χθες βραδύ φάγατε πολλά γλυκά αν είστε κρυωμένος , αν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης – περιόδου , αν αυτές τις μέρες έχει εμφανιστεί μια αλλεργία η παίρνετε φάρμακα.
Το ζητούμενο είναι να έχετε καθαρό στόμα να μην υπάρχουν υπολείμματα τροφών - υγρών – τσιγάρου που να εμποδίζουν την απομόνωση και διεξαγωγή του DNA στο εργαστήριο , για αυτό καλό είναι να μην έχετε φάει - πιει - καπνίσει μια ώρα πριν ( εκτός νερού που δεν επηρεάζει ).
Για ασφάλεια πλένετε τα δόντια - στόμα μια ώρα πριν και ξεπλένετε καλά , χωρίς να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα.
Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα υπολείμματα , επειδή δεν είναι εμφανή , στα άτομα που φοράνε σιδεράκια ή μασέλα.

2. Είναι αξιόπιστη η εξέταση DNA όταν γίνεται με σάλιο και όχι με αίμα ;

DNA μπορούμε να πάρουμε ( αξιόπιστα ) και από ένα ποτήρι που έπιασε κάποιος.
Εξέταση DNA μπορεί να γίνει και με σάλιο και με αίμα και είναι το ίδιο αξιόπιστες.
Εργαστηριακά υπάρχει μια προτίμηση στο σάλιο, το θεωρούν σαν δείγμα πιο σταθερό , σε αντίθεση με το αίμα που μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις υπό συνθήκες π.χ. θερμοκρασία – μεταφορά.
Όμως και στον ενδιαφερόμενο που θέλει να πραγματοποιήσει το test είναι έτσι μια ευχάριστη διαδικασία.

3. Από ποια ηλικία μπορεί να κάνει κάποιος την εξέταση και έως πότε ;

Από την στιγμή της γέννησης του έχει διαμορφωθεί το DNA του , μπορεί να γίνει εξέταση σε βρέφος μιας ώρας και καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

4. Κάθε πόσο διάστημα πρέπει να επαναλαμβάνω την εξέταση DNA ;

Η εξέταση εφόσον αφορά τον έλεγχο ίδιων γονίδιων γίνεται μια φορά στην διάρκεια της ζωής μας καθώς τα γονίδια μας δεν αλλάζουν ποτέ.

5. Υπάρχει πιθανότητα να πάρω λάθος αποτελέσματα ;

Η μονή πιθανότητα για να συμβεί αυτό είναι να λάβουμε μπατονέτες που δεν είναι του ίδιου ατόμου με τα στοιχεία που τις συνοδεύουν , να έχουν μπερδευτεί δηλαδή κατά την λήψη οι μπατονετες με τα στοιχεία άλλου ατόμου .
Για αυτό τον λόγο όταν γίνονται ομαδικές λήψης ολοκληρώνεται η διαδικασία ανά άτομο , αμέσως εσωκλείουμε και σφραγίζουμε στο φακελάκι ( που βρίσκεται μέσα στο kit ) τις μπατονετες και το ιστορικό του εξεταζόμενου .
Όταν παραλαμβάνουμε τις μπατονετες ακολουθείται αυστηρά η ίδια διαδικασία ( μεμονωμένα ) και έτσι έχουμε μηδενίσει αυτή την πιθανότητα.

6. Σε πόσες μέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα ;

Η εξέταση DNA είναι εργαστηριακή με καθορισμένη διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός 20 εργάσιμων ημερών.

7. Γιατί υπογράφουμε το ιστορικό – εντολή DNA ;

Από την εξέταση DNA προκύπτουν πληροφορίες – προσωπικά δεδομένα του εξεταζόμενου και θεωρούμε ότι είναι σωστό να έχουμε την έγγραφη συγκατάθεση του.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο εξεταζόμενος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα στοιχεία που μας έδωσε ( ονομ/νυμο, ηλικία κτλ. ).
Στα ανήλικα εξεταζόμενα άτομα υπογραφεί ο κηδεμόνας.

8. Γιατί πρέπει να συμπληρώσω το ιστορικό , αφού φαίνονται όλα από το DNA ;

Για την διεξαγωγή των εξετάσεων δεν μας είναι χρήσιμη καμία πληροφορία από το ιστορικό . Κατόπιν όμως για να υπάρχει διατροφική ή προπονητική καθοδήγηση με βάση πάντα τα αποτελέσματα της εξέτασης DNA τότε μας είναι απαραίτητα , για να προσφέρουμε εξατομικευμένες συστάσεις και παίζει καθοριστικό ρολό τι άθλημα κάνει ο εξεταζόμενος . Έχει μεγάλη διαφορά αν είναι 15 ετών η 25 , οι ώρες και συχνότητα των προπονήσεων του κτλ. . σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται διαφορετική διαχείριση.

9. Ποιοι έχουν πρόσβαση στο ιστορικό που συμπλήρωσα ;

Οι μπατονέτες που χρησιμοποιήσατε μαζί με το ιστορικό που συμπληρώνετε έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα εσωκλείεται και σφραγίζεται στο φάκελο που υπάρχει μέσα στο kit set δειγματοληψίας.
Αυτά τα παραλαμβάνει η εταιρία στα κεντρικά της γραφεία και ένα καθορισμένο άτομο ( υπεύθυνη ) που ανοίγει το φάκελο καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία δίνοντας ανά άτομο έναν κωδικό αριθμό (π.χ. ID #NSMC-6949), τον οποίο θα βλέπετε και εσείς όταν λάβετε τα αποτελέσματα σας.
Στην συνέχεια οι μπατονέτες μπαίνουν για εργαστηριακή ανάλυση με τον κωδικό αριθμό και κανείς δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο του ατόμου στο οποίο ανήκει η μπατονετα.

10. Όταν βγουν τα αποτελέσματα μου ποιοι έχουν πρόσβαση – τα βλέπουν ;

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ανεβαίνουν στο σύστημα αυτόματα ( σε μια βάση 13.500 αρχείων ) και εκεί ο κωδικός αριθμός επίσης αυτόματα συναντάει το όνομα και λοιπά στοιχεία του εξεταζόμενου και μπαίνουν στην διαδικασία εκτύπωσης η και αποστολής email στον ενδιαφερόμενο.
Επίσης σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος επιθυμεί να λάβει διατροφικές συστάσεις – διαιτολόγιο έρχονται εις γνώσιν του διαιτολόγου ( από τη διαιτολογική ομάδα της εταιρείας ) τα στοιχεία του ιστορικού επίσης με τον κωδικό αριθμό, ( δηλαδή άντρας 22 ετών με ύψος – βάρος – άθλημα κτλ. ). Σε όλη τη διακίνηση της διαδικασίας κάνεις δεν μπορεί να διασταυρώσει όνομα με στοιχεία πάρα μόνο η υπεύθυνη καταχώρησης και η υπεύθυνη εκτύπωσης – παράδοσης σφραγισμένων αποτελεσμάτων.

11. Μπορώ να λαβώ τα αποτελέσματα μου στο email μου ;

Στην αρχική σελίδα του ιστορικού υπάρχει μια παράγραφος που λέει : Επιθυμώ να λάβω τα αποτελέσματα μου στο email μου και συμπληρώνετε το email σας ή σε οποίο email επιθυμείτε και εγγράφως μας επιτρέπετε να τα στείλουμε . Αν δεν μας το έχετε γράψει εκεί που είναι και η υπογραφή σας ( ή υπογραφή κηδεμόνα σε περίπτωση ανήλικου ) δεν θα μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε , δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να τα λάβετε μέσω email ( ή και μέσω email ) διότι είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να τα διακινούμε στο διαδίκτυο χωρίς την εγγραφή συγκατάθεση σας.

12. Το διάστημα που είναι να παραλάβω τα απ οτελέσματα μου θα λείπω ταξίδι , μπορεί να τα πάρει ο αδερφός μου ;

Μπορεί να τα παραλάβει οποιοσδήποτε θέλετε , αρκεί να μας έχετε δηλώσει εκ’ των προτέρων το όνομα του ατόμου που θα τα παραλάβει και τον αρ. ταυτότητας του.
Αν ξαφνικά προκύψει αυτή η ανάγκη θα πρέπει να μας στείλετε τα παραπάνω στοιχεία από το email που δηλώσατε στην εντολή εγγράφως.
Διαφορετικά δεν υπάρχει δυνατότητα να τα παραλάβει άλλο άτομο, ακόμα και ο δεύτερος γονιός που δεν υπέγραψε , εφόσον δεν έχουμε την συγκατάθεση αυτού που δήλωσε και υπέγραψε ως κηδεμόνας.

13. Γιατί να μπω στην διαδικασία να μάθω τα ελλαττωματικά μου γονίδια , αφού δεν μπορώ να τα αλλάξω ;

Τα γονίδια δεν αλλάζουν , όμως η επιστήμη μας έδωσε την δυνατότητα να τα διαβάζουμε , και με την πληροφορία που αποκομίζουμε να μπορούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να απαλύνουμε τις οποιεσδήποτε πιθανές επιπτώσεις υπάρχουν στην υγεία μας. Έτσι όταν γνωρίζουμε ένα πρόβλημα πριν την εκδήλωση του μας δίνεται η δυνατότητα να μην το βοηθήσουμε να εκδηλωθεί ή να μπορέσουμε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τρόπο ζωής (άσκηση, μείωση άγχους, κατάλληλη διατροφή) να το περιορίσουμε, ώστε να μην γίνει τροχοπέδη για την ύπαρξη μας.
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελεί τη νέα προσέγγιση για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών, η οποία βασίζεται στην ατομική διαφοροποίηση του κάθε ανθρώπου µε βάση το γονιδιακό του προφίλ, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους γιατρούς και τους ερευνητές να προβλέψουν µε μεγαλύτερη ακρίβεια ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για κάθε ασθενή χωριστά, αφού κανένα άτομο και ασθένεια δεν είναι ίδια.
Πχ. Με τις πληροφορίες που παρέχει η εξέταση σχετικά με την φλεβική θρόμβωση μπορούν να αποφευχθούν επίπονες καταστάσεις, όπως στειρότητα, αποβολή του εμβρύου, αποκόλληση του πλακούντα ή προεκλαμψία στις έγκυες.
Η προδιάθεση για διαβήτη τύπου ΙΙ μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός προσεγμένου διατροφολογίου και ενεργού τρόπου ζωής μέσα από την άσκηση και την άθληση. Η Φαρμακογονιδιωματική προσφέρει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα μεταβολισμού ενός φαρμάκου από τον οργανισμό μας, ώστε να δίνεται η καταλληλότερη θεραπευτική αγωγή.